Aussie oktober: Down Under in Nederland

Image
Afbeelding

Aussie oktober: Down Under in Nederland

Hoe komt het dat de Australische westkust bezaaid is met Nederlandse namen? Hoeveel Australiërs hebben Hollandse wortels? (Spoiler: meer dan 300.000).

In oktober is het precies 400 jaar geleden dat VOC-vaarder Dirk Hartog als eerste Europeaan aan land ging in West-Australië vanaf zijn schip de Eendracht.

Aussie oktober: Boemerang
Tijdens dit Dirk Hartogjaar verschijnt in oktober de bijzondere uitgave Boemerang, met veel artikelen over de relatie tussen Nederland en Australië door de eeuwen heen.

Boemerang is een eenmalige publieksuitgave van de Australische ambassade in Nederland, DutchCulture, het Nationaal Archief, de Nederlandse ambassade in Australië en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

U kunt het magazine online bekijken of downloaden als pdf. Wilt u Boemerang thuis ontvangen? Bestel een exemplaar bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Andere activiteiten in Nederland tijdens in het Dirk Hartogjaar

  • Pop-up expositie Bridging the Distance door het hele land. De expo vertelt het verhaal van de honderdduizenden migranten die in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw hun toekomst zochten in Amerika, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Gehele Maand van de Geschiedenis (oktober) te zien. Locaties en tijdstippen worden bekend gemaakt op facebook
  • Tentoonstellling Mapping Australia die koning Willem-Alexander en koningin Máxima op 3 oktober officieel openen met het oog op hun staatsbezoek aan Australië en Nieuw-Zeeland (eind oktober en begin november). Mapping Australia is een combinatie van historische VOC-kaarten en Aboriginal schilderijen waarin het land en de diepe verbinding daarmee worden verbeeld. 4 oktober – 15 januari 2017, AAMU, Utrecht. Meer informatie.
  • Authentieke Aussie BBQ ! Houd facebook.com in de gaten voor reserveermogelijkheden. 12 oktober, 18:00 uur, Drover’s Dog, Amsterdam.
  • Leven aan boord van de Batavia. Re-enactment groep Leven aan Boord geeft in samenwerking met de Flevolandse theatervereniging J.T.L. demonstraties aan boord van het schip de Batavia. 23 oktober, 10-17u, Bataviawerf, Lelystad. Meer informatie
  • Fototentoonstelling Weeskinderen van de VOC. Portretten van fotograaf Geert Snoeijer van –vermeende- nabestaanden van VOC-schipbreukelingen die de rest van hun leven doorbrachten onder de Aboriginal bevolking. 17 december – 12 maart 2017, Westfries Museum, Hoorn. Meer informatie
  • VOC-tentoonstelling met historische documenten, kaarten, scheepsjournalen en persoonlijke brieven uit de tijd van de VOC-expedities. 24 februari 2017 – 7 januari 2018, Nationaal Archief, Den Haag. Meer informatie
  • Heruitgave bestseller Batavia (2012) van Peter FitzSimons – het Shakespeariaans dramatische verhaal van het zwaarbeladen VOC-handelsschip Batavia dat in 1629 op de klippen liep bij de Houtman Abrolhos eilanden voor kust van West-Australië. Vanaf 20 september te koop bij de boekhandel voor 15,00 euro.
     
Did you find this information useful?
0